Monday, October 24, 2011

beautiful mind

beautiful mind..
this is the best film that i ever watch
mengisahkn seorg lelaki yg sangat bijak pandai
tetapi mempunyai masalah mental..


Russell Crowe memegang watak sebagai John Nash.
kalau nk tau kenapa org gila ni salu cakap sorg diri,
dalam movie ni merungkapkan persoalan kita tanya,
kenapa org gila ni 'gila'.


John Nash sangat bijak dalam matematik.
sehingga dia dapat buat theory matematik dia sendiri .


John Nash paling susah nk dapatkn wanita..
kerana sikap pelek nya itu.
this is one of my fav part..


Charles Hermen (Paul Bettary) pula kawan baik John Nash.
mereka satu bilik semasa d university. 
tetapi, tidak pernah seorg pun daripada kenalan John pernah melihat Charles.


5 tahun kemudian, John Nash sudah bergelar professor di sebuah university.
kemudian dia berkenalan dgn seorg lelaki,
William Parcher (Ed Harris) seorg lelaki misteri yg bekerja untuk Amerika menentang Russia.
mereka berjumpa semasa John menyelesaikan masalah data di pentagon.
William Parcher memberi tugas sulit kepada John, sehingga tugasan itu mengganggu kehidupan John dan isterinya.

yg ni isteri John..
dia banyak menolong John semasa dia sakit.

John Nash di sah kan gila. 
Charles Herman, yg di sangkakan best fren John Nash,
 budak perempuan, anak saudara Charles dan
William Parcher tidak pernah wujud di alam nyata.
ketiga2 mereka cuma wujud dalam fikiran John Nash.

budak perempuan itu tidak pernah besar.
 John Nash tahu mereka cuma dapat di lihat oleh John seorg.
akhirnya, John membuat keputusan untuk tidak bercakap dgn meraka lagi.
he fight back!


 beautiful mind is base on true story.
this is the real John Nash

 John Nash adalah antara org yg membuat teori matematik yg maseh di gunakan sehingga sekarang.


 sebelah kiri, gamba asli John Nash dan isteri, Olivia.
yg kanan tu, cuma di lakon kan semula.

Shichi penah tengok cerita ni masa Shichi kecil2 dulu..
cerita ni memenangi 9 anugerah academy award.
jalan ceritanya yg simple tp berkesan.
you all should watch this movie.. 


2 comments:

eva said...

ada cd crita tok x chi?

shichisaeit said...

cd xda..p mek ada download hehe